Ubi kemili nie nama saintifiknyer x taula plak tapi antara spesis ubi yang kita bole makan. Ubi nie selalunyer kita rebus jer buh garam skit perh...sedap tuh...walaupun dia nampak cam buruk rupanya tapi I suka ...tapi...tapi...tapi my luv ly husband lagi suka. Ada gak member gtau makan ngan sambal tumis, nyok atau kelapa yang campur ngan garam dan adalagi la kut. Aku pun x pasti. Rasanya cam kelat kelat, tapi ada manis manis ubi tu. Tetiba ja aku nak citer pasal ubi nie sebabnya semalam terlepas ke pasar malam ngan Oni pastu apalagi atur lah perjalanan dengan bagusnyer. Bole n sempat la nak kelebet semua gerai yang ada tapi x lah beli semua. He..he..he...pada sapa-sapa x kenal ubi tu bole la tengok kat sini...yang dalam gambar nie ada dalam periuk tengah nak merebus
Nak citer plak pasal buah ster/stoi ha da terliurkan. Telan-telan balik air lur tuh.....buah nie klu kat bandar susah nak dpt la tp klu kat kampung alahai bersepah siap buat bola lagi, sian kat buah tu. Ada banyak jenis ada yang kecil, sederhana dan ada yang mmg besar. Semalam masa gie pasar malam terjumpa la buah nie. Mula-mula jumpa yang kecik pastu jalan-jalan lagi...terus jumpa yang besar kau. Anak aku siap cakap apatau tu la mama x sabar nak beli kan dah ada yang besar kat depan. Huuuh...anak zaman sekarang maknyer plak yang kena marah ngan anak. Buah nie klu makan saja mmg x berapa sedap tapi klu makan ngan kicap, garam, campur skit cabai melaka adoi pedas tuh mmg terangkat x turun-turun...he..he..he...meh aku nak kongsi gambar ngan korang semua k...
Nampak yang besar tu sekelo RM 5.00 yang kecik tu sekelo RM 3.00 |
Gambar nie menunjukkan setelah dibuang kulitnyer dan diletakkan kicap...alamak sedapnyer... |